تبلیغات اینترنتی به استفاده از اینترنت به عنوان یک کانال و وسیله ارتباطی برای ارسال تبلیغات در محیط وب اشاره دارد،در تعریفی دیگر، تبلیغات اینترنتی را اینگونه تعریف نمودهاند: نمایش دادن نامها وعلائم تجاری، شعارها و تصاویر تبلیغاتی در سایتهای (پایگاههای) پربیننده اینترنت، به نحوی که به تحقق اهداف تبلیغات کمک نماید (سایت صدا و سیما ۲۰۰۲). در فرایند تهیه و اجرای تبلیغات اینترنتی، شرکتهای تبلیغاتی، ناشران اینترنتی، تبلیغدهندگان (سازمانها و شرکتهای تولیدی و خدماتی) درگیرند.
تبلیغات اینترنتی برای اولین بار و بصورت بنر در ۲۷ اکتبر سال ۱۹۹۴ و در سایت هات وایر نمایش داده شد. زمانی که هات وایر متوجه شد که برای تبلیغات میبایست فضای محدودی را در نظر گرفت، بنرهای تبلیغاتی بوجود آمدند.
در آن زمان ۱۴ طراح تبلیغاتی مبلغی معادل ۳۰،۰۰۰ دلار برای نمایش ۱۲ هفتهای تبلیغات خود پرداختند (کای و مداف ۱۹۹۹). در سال ۱۹۹۵ وب بعنوان رسانهای عمومی پذیرفته شد. شرکت سان میکروسیستم در این سال زبان جاوا را به عموم عرضه کرد. در سال ۱۹۹۶ الدزموبیل اولین اتاق گفتگوی تجاری را راه اندازی نمود.
تبلیغات اینترنتی از زمان پیدایش (سال ۱۹۹۴) تا سال ۲۰۰۷ شاهد رشد بسیار زیادی بودهاست. بطوریکه حجم درآمد تبلیغات اینترنتی از رقم ۲۶۷ میلیون دلار در سال ۱۹۹۶ به رقم ۱۳۰۸۷ میلیون دلار در سال ۲۰۰۷ رسیدهاست. ولی در بین سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ این صنعت شاهد رشد منفی بودهاست. روند رشد در سال ۲۰۰۳ تغییر جهت داده و دوباره شاهد رشد مثبتی در این صنعت میباشیم
سیار پیش آمده که مدیران شرکتها در مورد موفقیت تبلیغات اینترنتی در ایران(به دلیل کند بودن روند IT نسبت به سایر کشورهای دنیا) اظهار شک و تردید کردهاند و بازخورد این صنعت تبلیغاتی را قابل مقایسه با آنچه در سایر کشورهای دنیا وجود دارد نمیدانند. اگر مدل روند ورود تکنولوژی در ایران را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که نتایج دقیقا همانند سایر کشورهاست اما با اندکی تاخیر. به عبارت دیگر تلویزیون هم در ایران همانند سایر کشورها محبوب شد اما با تاخیر. برای اینترنت هم این وضع اتفاق افتادهاست. لذا میتوان گفت، تبلیغات اینترنتی هم به زودی جای پای خود را خواهد یافت و وارد بودجه تبلیغاتی شرکتها خواهد شد. به زودی شاهد این خواهیم بود که مدیران دیگر نخواهند پرسید که آیا تبلیغات اینترنتی موثر است یا نه. باوجود آنکه اینترنت و فرهنگ و نیازهای وابسته به آن در ایران دیرتر از سایر کشورها وارد شده ولی به دلیل جوان بودن جامعه ایرانی با گامهای بسیار سریع تری در حال پیشرفت میباشد.
یک آگهی تبلیغاتی موفق و موثر، ترجیحا می بایست تصویر مشخص و معینی از محصول را همراه با ساختاری منظم در ذهن بوجود آورد.
تفسیر معانی آگهی های مطبوعاتی نشان می دهد که دو عامل در موفقیت یک آگهی تبلیغاتی موثر واقع می شوند:
نخست یک ایده مناسب، ساده و خلاق و دوم تکرار حدی که واکنش عمومی را بر انگیزد و موجب خریدن هر چه بیشتر محصول مورد نظر شود. خلاقیت همواره عبارت است از فن و دراست یک ایده و مفهوم ساده با روشی جدید و موثر . این شعار بسیاری از طراحان موفق آگهی است:
ساده و قراردادی بیندیشید ، با فراست و تیز هوشی بیان کنید.
تصاویر به گونه ای مقتصدانه با مغهومی خاص و به یاد ماندنی در کنار هم قرار می گیرند تا توجه خریداران اجناس و طرفداران تفریحات ، سرگرمی ها و حتی اندیشه ها را به خود جلب کنند.
برای تبلیغ یک محصول از تصاویر و یا ارائه ، این یک تفکر استغاده می شود و توجه اصلی طراحان ، جلوه دادن زیبایی هاست. برای یک کیر تبلیغاتی و قرار دادن آن در عرصه رقابت، طراح می تواند بوسیله استفاده از برخی از عناصر بصری پیش پا افتاده، ولی با تعبیری غیر قابل انتظار، ایده بصری واضحی را ارائه دهد. مهمترین جزء یک تبلیغ همان محتوای آن است و اگر قرار باشد یک محتوا یا یک پیام بواسطه یک طراح گرافیست تبدیل به یک فعالیتی شود و این فعالیت شکل رسانه ای و تبلیغی بگیرد و پدیده ای خلق شود که بین محتوا و مخاطب ارتباط برقرار کند و او را تحت تاثیر قرار دهد، طراح به هدف نهایی خود نائل آمده است.
در تبلیغات تجاری، ترغیب یعنی تلاش برای انگیختن دیگران به پذیرفتن دیدگاه سخنگو ویا پیام مورد نظر است. هدف از تبلیغات تجاری تشویق و ترغیب بیننده، شنونده ویا خواننده برای خرید و استفاده تجاری است . تمام موفقیت ها در تجارت و کسب ، توکیدات صنعتی ، اختراعات ، تعلیم و تربیت منوط بر طرز اجرای روش ترغیب است.
بطور کلی آنچه در اینگونه تبلیغات در درجه اول لهمیت قرار دارد ، ایجاد حس رغبت و تشویق است که به وسیله آن تبلیغ کنندگان به هدف مورد نظر می رسند. اطلاعاتی که در تبلیغات داده می شود در درجه دوم اهمیت قرار دارد و هدف اصلی جذب پیامگیران است.
آنچه که باعث عدم موفقیت یک هدف تبلیغاتی می شود:
1)عدم مهارت در ایجاد نوع عکس العمل خاصی است که تبلیغ کنندگان مایل به وجود آوردن آن بود.
2)نارسانی پیام که باعث تعابیر غلط پیامگیران در خصوصیات وجزئیات پیام می شود.
وظائف تبلیغات تجاری را به طریق زیر تقسیم کرده اند:
1- مرحله تحقیق:
الف - مبانی تحقیقات درباره مصرف کننده (روانشناسی تبلیغات تجاری)
ب - تحقیق در مورد کالا
ج - تحقیق درباره بازار
2 - طرح نقشه:
الف - برنامه تبلیغ
ب - اتخاذ سیاست در مورد آگهی
3 -تهیه آگهی:
الف - چگونگی تنظیم آگهی های تجاری
روانشناسی تبلیغات تجاری- اینترنتی
آشنایی با رفتار و عکس العمل های انسان تاثیر شگرفی در بازاریابی و تبلیغات دارد. بدون آگاهی از طرز رفتار و روحیات مردم یک جامعه نمی توان بازاریابی و به تبع آن تبلیغات موفقی را انجام داد یک طراح موفق ، باید به روانشناسی و تاثیرات اجتماعی مردم جامعه ای که در آن تبلیغ می کند ، آشنایی داشته باشد .
دو متخصص روانشناسی تبلیغات بنام دیرکسن و کروگر در کتاب خود به نام اصول تبلیغات و مسائل مربوط به آن انگیزه هایی را که موجب خرید کالا می شود به چهار دسته تقسیم می کنند:
1)انگیزه های ابتدایی و انتخابی
2)انگیزه های عقلانی و هیجانی
3)انگیزه های تشویقی
4)انگیزه های مستقیم
انگیزه های ابتدایی و انتخابی: مصرف کننده با توجه به این موضوع که خرید کالای بخصوصی برخی از تمایلاتش را ارضا می کند ، آن را تهیه می کند.
انگیزه های عقلانی و هیجانی: عواملی نظیر ترس ، شجاعت، دوست داشتن ، متنفر بودن، ذخیره و یا خرج کردن ، خوشحالی و غمگینی و.... منجر به خرید و یا عدم خرید کالایی می شود.
انگیزه های تشویقی: ایجاد چنین انگیزه هایی که پر رونق ترین شیوه تبلیغات امروز است از طریق شهرت تولید کننده ، تسهیلات اعتباری ، جوایز خرید و.... بوجود می آید .
انگیزه های مستقیم: احتیاجات روزمره و اولیه انسان در تهیه مواد مورد نیاز انگیزه قوی و دائمی برای خرید کالاها و استفاده از خدمات تبلیغ شده است.
باید توجه داشت که این انگیزه ها در شرایط جغرافیایی متفاوت ، با فرهنگ ها و آداب و رسوم متفاوت تاثیر یکسانی ندارد . از نظر روانشناسی انگیزه های داخلی و خارجی دیگری هم در تاثیر تبلیغات سهیم اند که می توان به آن اشاره ای کوتاه کرد :
جلب توجه تبلیغ ، راحتی و شیکی محصول مورد نظر، ایجاد حس پیشگیری، کنجکاوی، دلایل منطقی و عقلی ، مهم جلوه دادن کالا، استفاده از حس تقلید ( با استفاده از شخصیتهای معروف مانند هنرپیشگان و ورزشکاران و....)ایجاد حیثیت و شهرت ، انتسات به اسامی معروف و از همه مهم تر توصیه دیگران که سنتی ترین و کارآمد ترین شیوه تبلیغ برای هر امری است
تبلیغ اینترنتی از لحاظ برقراری ارتباط و انتقال پیام
تبلیغ اینترنتی از لحاظ برقراری ارتباط و انتقال پیام یه دو گروه قابل تقسیم است:
ارتباط مستقیم یا نمایش خود محصول ، یا هر دوی اینها با هم . ویا اشاره غیر مستقیم به محصول با تاکید بر یک ویژگی خاص آن .
تبلیغ مستقیم ، معمولا در تداوم تبلیغات یک محصول کاربرد پیدا می کند ، کحصولی که قبلا از طریق رسانه های مختلف در برنامه های تبلیغاتی معرفی شده و نیازی به معرفی مجدد ندارد. اما برای مهرفی یک محصول جدید معمولا از روش تبلیغ غیر مستقیم استفاده می شود . البته اغلب در کشور ما چه برای محصولات جدید و چه برای محصولاتی که شناخته شده اند از روش تبلیغ مستقیم استفاده می شود ، نه به خاطر ترجیح مستدل و منطقی طراح و سفارش دهنده آگهی یا در موارد استثنایی مشاور تبلیغات ، بلکه بیشتر بدلیل تلقی ساده انگارانه نسبت به ماهیت ارتباط تبلیغاتی .
معمولا وقتی که تبلیغ کالایی مطرح می شود که کم و بیش در بازار سابقه فروش دارد .
اولین عاملی که مورد توجه قرار می گیرد فروش گذشته کالا و نحوه تبلیغات بر اساس آن است. در اینجا اساس مطالعه علل ونکات اصلی موفقیت یا شکست کالا در گذشته است و سر فصل های موضوعات مورد بررسی در این حالت می تواند شامل موارد زیر باشد:
1) سابقه عرضه کالا
2) استقبال بازار از کالا
3) کیفیت کالا از نظر کارکرد خدمات بصری ، سیستم توزیع و فروش و غرم و زیبایی کالا
4) فعالیت های تبلیغاتی گذشته و نتایج حاصل از آن
بررسی دقیق این نکات می تواند راهگشای برنامه ریزی تبلیغاتی برای آینده باشد .
در تبلیغ برای کالا های بدون سابقه ف بیشتر مشهور ساختن یک نام یا علامت تجاری گمنام در بازار و جلب مصرف کنندگان ، مورد نظر است . در اینجا بدون بازی دادن مردم باید ابتدا یک زمینه ذهنی برای آنان فراهم و با استفاده از اطلاعات بررسی بازار و روانشناسی اجتماعی مخاطبان تدریجا بازار را با مزایای کالای جدید آشنا کرد . در اینجا تاکید بر یک مزیت ویژه کالا که کالاهای مشابه فاقد آن هستند، می تواند موثر و مثبت باشد . این تاکید می تواند سبب وحدت موضوعی تبلیغ و صراحت ویژه بیان گرافیکی شود.
تفکر دقیق درباره خصوصیات کالا و ویژه گی های آن می توان رغبت خرید را ایجاد کند از یک سو و اطلاعات درست درباره جایکاخ رسانه ای تبلیغ که از طریق آن منتشر می شود و لحن مناسب برای مخاطبان از سوی دیگر برای بیشترین تاثیر گذاری الزامی است .
بهترین رسانه ای که برای نشان دادن خصوصیات کالا و دادن اطلاعات مورد نظر به مخاطب در تبلیغات استفاده می شود ، عکاسی است .
آنچه مسلم است دنیای تبلیغات بدون جضور طراحی گرافیک و عکاسی قابل تصور نیست.
دلایل استفاده از آژانس های تبلیغاتی برای تبلیغات اینترنتی
از دلایل استفاده از تبلیغات اینترنتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
-تجربه و تخصص برای انتخاب روش و مکانها و بودجه مناسب
-ارائه مشاوره تخصصی بر اساس فاکتو رهای اصلی تبلیغات (اهداف، جامعه هدف، نیازها و مخاطبین)
-ابزار و امکانات پیاده سازی تبلیغات (آمار گیری مستقل از وب سایتها، برنامه زمان بندی، تعیین محدوده جغرافیایی)
-مانیتورینگ و چک کردن روزانه تبلیغات (چک کردن آمار کلیک بنرها و میزان بازخورد)
-ارائه آمار هفتگی و ماهیانه تحلیل شده
-قرارداد با کلیه وب سایتها برای حفظ حقوق مشتری و پیش بینی موارد تخلفات و مشکلات احتمالی
-امکان پخش کردن تبلیغات بین چندین وب سایت با کمترین بودجه
-استفاده از جدیدترین تکنیکهای تبلیغات رایج در دنیا
-برنامه ریزی برای رسیدن به بازخورد بیشتر
-کنترل چرخه فروش
-عدم تفاوت قیمت با وب سایتها در عین ارائه خدمات تبلیغاتی
-استفاده از تختفیفها و موقعیتهای ویژه تبلیغاتی به نفع مشتریان
مزایای استفاده از تبلیغات اینترنتی
ارزان تر از سایر رسانهها،فرآیند راحت و سریع,گسترده متمرکز و هدفمند،قابلیت ردگیری بینندگان،وابسته به زمان و مکان نیست،قابلیت هدف گیری دقیق مخاطبین اصلی،قابلیت سریع و ارزان تحلیل بازخورد و تغییر در رویه،حق الزحمه اولیه کم،حوزه دسترسی وسیع.
و به طور کلی، تبلیغات اینترنتی راه بسیار خوبی برای با اطلاع کردن همه جهان از تولیدات یا خدمات خود به طریقی بسیار کم هزینه و کارآمد میباشد.
مدل کسب و کار به یک ایده تجاری و برنامه استراتژیک در مورد نحوه به دست آوردن پول برای یک کسب و کار اشاره دارد. تبلیغ اینترنتی موثر میبایست دارای مدل کسب و کار مناسبی باشد که موجب موفقیت آن کسب و کار شود.
از جمله مدلهای کسب و کار تبلیغات اینترنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- مدل کسب و کار مبتنی بر محتوا
براساس این مدل از کسب و کار، ناشران اینترنتی میبایست با ارائه محتوای ارزشمند و مهم برای مخاطبین خود، ترافیک سایت خود را افزایش دهند. تلاش اصلی مدیران سایتها در این مدل میبایست معطوف به فراهم آوردن مطالب جالب برای افزایش ترافیک سایت شود.
2- مدل مبتنی بر ارائه خدمات متنوع اینترنتی
در این روش ناشران اینترنتی خدمات متنوعی را برای مخاطبین فراهم میآورند که از آن جمله میتوان به فراهم آوردن امکان استفاده از پست الکترونیک، اتاقهای گفتگو۶ و یا پیغام رسانها۷ اشاره کرد. در این روش میزان موفقیت سایت به کیفیت خدمات ارائه شده بستگی دارد چرا که تعداد استفاده کنندگان از این خدمات با میزان کسب درآمد تبلیغاتی این شرکتها رابطه مستقیم دارد. از سایتهای معروف در این زمینه میتوان به AOL اشاره نمود.
3- مدل مبتنی بر فراهم آوردن امکان جستجوی سایتهای مختلف
سایتهای مبتنی بر این مدل با فراهم آوردن امکان جستجو در میان سایتهای گوناگون و طبقهبندی آن سایتها براساس محتوا، خدماتی را به کسانی که در جستجوی موضوع یا مطلب خاصی میباشند ارائه مینمایند. از زمره سایتهای بسیار معروف در این گروه میتوان یاهو را نام برد.
4- مدل مبتنی بر ارائه خدمات تبلیغاتی
شرکتهای این گروه به کسانی که مایل هستند در اینترنت تبلیغ نمایند، خدماتی را ارائه میدهند. این خدمات شامل طراحی تبلیغ و کمک به یافتن مکان مناسب جهت نمایش تبلیغ میباشد. بسیاری از این شرکتها حتی خدمات ردگیری تبلیغات و نیز اندازهگیریهای مربوط به اثر بخشی آن تبلیغات را نیز انجام میدهند.
شرکتهای این گروه فضاهای ناشران اینترنتی را در معرض خرید تبلیغ دهندگان قرار میدهند و پس از خرید یا اجاره آن فضاها از سوی تبلیغ دهندگان، درصدی را بعنوان حقالعمل دریافت مینمایند. ادآتلت از جمله این شرکتها میباشد.
اشکال تبلیغات اینترنتی (تکنولوژی تبلیغات)
اشکال مختلف تبلیغات به شکلهای گوناگونی که تبلیغدهندگان برای نشان دادن تبلیغ خود در اینترنت از آنها استفاده مینمایند، اشاره دارد. مانند بنرها، بنرهای دارای غنای رسانهای، نامههای تجاری و تبلیغات مبتنی بر بازی.
تبلیغات بنری با وجود حجم کم، وسیلهای کارآمد برای تحقق اهداف چند منظوره اند، زیرا: - بنرها در حقیقت بخشی از پیامهای تبلیغاتی شرکتها/وبسایتها هستند. - این شیوه تبلیغ، اسم، نشانه (logo) و تولیدات شرکتها را با روشهای گوناگون و متنوعی به نمایش میگذارد.
- بنرها، ابزاری برای افزایش میانگین کلیکها به شمار میآیند.
- با کمترین جزئیات، مشتری را به کلیک ترغیب میکنند.
- در صورت استفاده از برنامههای بازاریابی زنجیرهای، این روش کلیدی برای دنبال کردن مکانیزم این برنامههاست.
در میان رسانه های مختلف و مجاری ارتباطی، اینترنت کانالی است که با جمع کردن عناصر رسانه ای می توان از آن به عنوان کانال ارتباطی شخصی و کانال ارتباطی غیرشخصی استفاده کرد. از آنجا که قالب ارتباطی آن چندجانبه است و غنای اطلاعاتی آن بالاست، بنابراین، می تواند وسیله مناسبی برای استفاده در برنامه های ترغیبی و ترفیعی باشد.
این بررسی، بدون بحث پیرامون قوتها و ضعفهای اینترنت و با گذار از کنار موضوع تجارت الکترونیک، تنها به معرفی روشها و ابزارهای برخط (ONLINE) تبلیغات و ترفیعات می پردازد. این روشها می تواند درجهت فروش کالا در فضای الکترونیک و یا در امر بالا بردن ترافیک مراجعان یک سایت که خود در راستای ارائه کالا یا خدمتی خاص است، به کار برده شود.
موتورهای جستجو و دفاتر راهنمای اینترنتی
موتورهای جستجو، ابزاری هستند برای هدایت مراجعان به آنچه می خواهند. احراز رتبه بالاتر در لیست حاصل از جستجوهای موتورهای اینترنتی، یکی از روشهای افزایش تعداد مراجعان به سایت در اینترنت است.
تبلیغ با استفاده از کادرهای تبلیغی و پنجره ها
وقتی به سایت های پربیننده رجوع می کنید، کادرهای تبلیغی (BANNER) فراوانی را مشاهده می کنید که با روشهای جذاب، بیننده سایت را وادار به تایید علامت ماوس روی آنها می کنند. با تایید هر نقطه از این کادرها، آدرس اینترنتی متصل به آنها نیز فعال و بر روی مانیتور ظاهر می شود. وظیفه کادرهای تبلیغی دعوت مردم به دیدن سایت هاست. بقیه کار به اهداف، طراحی و محتویات سایت هدف بستگی دارد. کادر تبلیغی گران ترین روش تبلیغی در اینترنت است و درعین حال می تواند از موثرترین روشها نیز باشد.
ابزار دیگر تبلیغی، پنجره ها (INTERSTITIAL) هستند، همان پنجره هایی که همراه صفحه باز می شوند (PETER EVERY). این پنجره ها مکانیسم عملی مثل کادرهای تبلیغی را دارند. البته باید گفت به دلیل اینکه مخاطبان از خاصیت تبلیغاتی این ابزار آگاهی دارند در بسیاری از موارد از آنها فرار می کنند.
FORUM محیطی است که موضوعهای موردعلاقه، توسط کاربران تعیین و درباره آنها نظرات خود را به صورت متن می نویسند. دیگر اعضا که در مواقع بعدی وارد می شوند، نظرات ثبت شده دیگران را در ارتباط با موضوعها می خوانند و در صورت لزوم پاسخ یا اظهارنظر خود را نیز وارد می کنند. سایت هایی که این امکان را ارائه می دهند، از متقاضیان عضویت، مشخصات و نشانی پست الکترونیک را دریافت می کنند. صاحب سایت در مواقع بعدی از این آدرس ها برای ارسال پیامهای ویژه استفاده می کند.
NEWS GROUPS گروههای خبری شکل دیگری از همایش یا گردهمایی است که به وسیله اینترنت به اجرا درمی آید. ولی این گروهها به کسانی که در مورد موضوعهای خاص در شبکه پیامهای بازرگانی می دهند و کسانی که آنها را می خوانند محدود می شود (کاتلر). در اینترنت هزاران گروه خبری وجود دارند که حاوی طیف گسترده ای از موضوعها هستند و امکان انتخاب و مشترک شدن با هرکدام از آنها در اینترنت و تنها ازطریق پست الکترونیک وجود دارد و با اشتراک در یک گروه خبری، نامه های ارسالی همه اعضا در صندوق پست الکترونیک شما رویت خواهدشد. در صورت تمایل به جواب یا اظهارنظر، پاسخ شما برای همه مشترکان موجود در آن گروه ارسال می شوند. بازار هدف، شما را از طریق یک گروه خبری وابسته به شما بهتر می شناسند.
پست الکترونیکی یک شرکت می تواند مصرف کنندگان و مشتریان بالقوه را تشویق کند که ازطریق پست الکترونیک پرسشهایی را مطرح کنند، پیشنهادهایی بدهند و حتی شکایاتی را برای شرکت بفرستند. هم چنین امکان دارد شرکت با مراجعه به آدرس پست الکترونیک افراد در اینترنت فهرستی از مشتریان بالقوه تهیه کند. چنین فهرستی می تواند فرصتی طلایی برای شرکت به وجود آورد که محصولات خود را به مشتریان جدید معرفی کند. (کاتلر) برای این منظور می توان از دو روش استفاده کرد: یکی ارسال مستقیم نامه های فروش به مشتریان و دیگری استفاده از یک فرایند دو مرحله ای که مرحله اول، پست کردن یک نامه به مشتری همراه با اطلاعات موردعلاقه آنها و مرحله دوم، هدایت آنها به وسیله برقراری یک ارتباط بین آنها و سیستم فروش است.
USENET GROUP جاسوسی رقبا و جمع آوری اطلاعات درباره فعالیتهای آنان، روشی است که می تواند شما را یک گام جلوتر از رقبایتان قرار دهد. باید بدانید که آنها درحال انجام چه کاری هستند. بنابراین، می توانید بیاموزید که چگونه کالاها و طرحهای بازاریابی رقبا را بدون آنکه آنها متوجه شوند یا شما به دام بیفتید کنترل کنید.
برای شروع چنین کاری و آشنایی با رقبا از یک طرف و مطلع شدن از نظرات مردم درباره یک فعالیت یا کالای خاص، می توان از آرشیو مکاتبات USENET در اینترنت استفاده کرد. این نوع جستجو باید مرتب و همیشه انجام شود. از دیگر کاربردهای USENET امکان درج آگهی در آن است.
EZINE مجلات الکترونیک در حوزه تجاری را EZINE می گویند. چنانچه بتوانید بیننده های سایت خود را تشویق به عضویت در یک مجله تخصصی الکترونیک کنید و براساس توان خود و زمان بندی مرتب و توسط پست الکترونیک یک شماره از آن را برای آنها ارسال کنید، ابزار خوبی برای ادامه ارتباط با بیننده ها و تبدیل تدریجی آنها به مشتری پیدا می شود. مطالب و موضوعهای این مجلات بایستی در راستای خدمات و فعالیتهای سایت باشد. به همین دلیل یکی از مشکلات این مجلات جمع آوری و ارائه مطالب و ارسال منظم آنها به اعضاست.
یک وب سایت (ناشر) است که محصولات موردنظر وب سایت دیگر (تبلیغ شونده) را در تبادلی به منظور کسب حق کمیسیون براساس هدایت به آن وب سایت یا فروش کالایی تبلیغ می کند. ناشر، کادرهای تبلیغی، آگهی ها، پیوندهای متنی یا محصولات را روی وب سایتش نمایش می دهد و کمیسیونی از تبلیغ شونده وقتی که یک بیننده عمل خاصی را انجام می دهد (مثل کلیک کردن روی یک کادر تبلیغی، پرکردن یک فرم یا انجام یک خرید) دریافت می کند.(PETER EVERY)
بسیاری از برنامه های واسطه ای، خودکار هستند. ناشر، سایت را بازدید می کند، یک فرم برخط را کامل و بعد به سایت هدف متصل می کند. تبلیغ کننده ها می توانند تعداد زیادی سایت برای پیشبرد کسب و کارشان داشته باشند، بدون اینکه نیازی به مذاکره منفرد با هر ناشر داشته باشند. هرچه ارتباط شما با سایت های دیگر بیشتر باشد، شما نیز می توانید از امکان متقابل در سایر سایت ها هم استفاده و بیننده های آنها را به سمت خود جذب کنید.
بازاریابی ویروسی شاید کمی عجیب باشد شرکتهایی ازجمله YAHOO,HOTMAIL,AOL از این روش استفاده می کنند. این شرکتها ازطریق پیامهایی در برنامه های پست الکترونیک، برای خود تبلیغ می کنند. براساس این روش، هر نامه که توسط خدمات پست الکترونیک این شرکتها صادر می شود، حاوی پیام تبلیغاتی مختصر و مفیدی است. یعنی به تعداد نامه هایی که مردم با استفاده از خدمات این شرکتها بین هم مبادله می کنند، این پیامها هم توزیع می گردند. از آنجا که این پیامها بدون فعالیت یا دخالت بیشتر این شرکتها توزیع می گردد و در تمام مکاتبات بین مردم که نشانی الکترونیک خود را از این شرکتها اخذ کرده اند، منتشر می گردد، به این شیوه بازاریابی ویروسی می گویند. (زرگر) به عبارت دیگر، بازاریابی ویروسی هر استراتژی است که افراد را به انتقال پیام بازاریابی به دیگران تشویق می کند و ایجادکننده امکان رشد ترویجی (PROMOTIONAL) درنمایش و نفوذ پیام است.(PETER EVERY)
بازاریابی ویروسی با تبدیل شبکه اینترنتی مشتریان و مشترکان خبرنامه ها، به ماشین عظیمی که خبرها را دهان به دهان پخش می کند، شرکت را در معرض دید همه قرار می دهد. پیام تبلیغی یک شرکت نیز با استفاده از ترغیب مشتریان به معرفی آن شرکت به دوستان و آشنایان می توانند به طرز چشمگیری افزایش یابد.از آنجا که ایجاد اعتماد مردم بیشترین اثر را در رونق تجارت دارد، بازاریابی ویروسی به دلیل نقش شخص ثالث اعتماد بیشتری نسبت به صاحب تبلیغات، بین مردم خواهد داشت. اطلاعاتی که از طریق دهان به دهان و از جانب دوستان و خویشاوندان به مردم می رسد، نسبت به اطلاعات خود شرکتها از اهمیت بیشتری برخوردار است و اعتبار بیشتری دارد. این اعتماد سریع تر و بیشتر موجب خرید و رونق کار صاحب پیام می شود. رمز این روش قرار دادن منفعت برای مردم در پخش یا دریافت پیام موردنظر شماست.