در این مقاله قصد داریم درباره فروشگاه وارنیش حرارتی مطالبی را بیان کنیم. وارنیش حرارتی از وسایلی است که در هنگام برق گرفتگی عمل حفاظت را انجام می دهد و یکی از ابزارهایی است که در هنگام مونتاژ تابلو برق صنعتی کاربرد دارد.
با مطالعه این مقاله قادر هستید به سوالات زیر پاسخ دهید.
وارنیش حرارتی چه وسیله ای است؟ و چگونه حفاظت را انجام می دهد؟
شیرینگ یا وارنیش حرارتی را با استفاده از چه وسیله ای حرارت می دهیم؟
سشوار صنعتی چه وسیله ای می باشد؟
نحوه نصب وارنیش حرارتی به چه صورت می باشد؟
آیا با انواع وارنیش های نسوز آشنایی دارید؟
آیا از کاربردهای وارنیش نسوز آگاهی دارید؟
نحوه استفاده از وارنیش حرارتی به چه صورت می باشد؟
در هنگام نصب وارنیش حرارتی رعایت چه نکاتی الزامی است؟
نحوه انتخاب وارنیش حرارتی مناسب به چه صورت می باشد؟
نمونه هایی از وارنیش های مصرفی کدام هستند و دارای چه مشخصات و ویژگی هایی هستند؟
وارنیش حرارتی چه وسیله ای است؟ و چگونه حفاظت را انجام می دهد؟
شیرینگ حرارتی یا وارنیش حرارتی و یا روکش حرارتی یک وسیله روکش مانند پلاستیکی است که مواد استفاده شده در ساخت آن، وقتی که در در معرض حرارت قرار گیرند به جای سوختن، جمع می شوند، اگر قطعه ای مانند شینه را داخل وارنیش حرارتی قرار دهیم و به آن حرارت دهیم،
وارنیش به شینه می چسبد لذا دارای این خاصیت می باشد که به عنوان عایق الکتریکی روی ابزارهایی مانند شینه، سیم، کابل شو و... استفاده شود و در برابر برق گرفتگی حفاظت می کند. از این جهت وارنیش حرارتی از وسایل پرکاربرد در هنگام مونتاژ و نصب تابلوی برق صنعتی می باشد.
وارنیش حرارتی یا روکش های حرارتی جمع شونده، همانطور که اسمشان مشخص است، لوله های پلاستیکی هستند که قابلیت جمع شدگی دارند که جهت عایق کردن سیم ها، کابل ها، شینه ها، اتصالات، و ترمینال ها کاربرد دارد. این روکش ها قابلیت مقاومت در برابر فرسوده شدن، مواد شیمیایی، تغییرات جوی را دارند. استفاده دیگر جهت عایق کاری سیم ها و کابل ها، دسته بندی و کدگذاری برحسب رنگ، می باشد.
خاصیت جمع شوندگی وارنیش حرارتی در اثر تحت تشعشع قرار گرفتن ماده اولیه پلیمری در جهت به وجود آمدن پیوندهای کووالانسی بین اتم های آن، ایجاد می شود. در اثر تشعشع، ساختار مولکولی پلاستیک تغییر می کند به گونه ای که در اثر گرما و دما ذوب نمی شود و فقط ویژگی جمع شدگی را پیدا می کند.
در نهایت، انجام این روند خاصیتی به نام « حافظه پلاستیکی » را به پلیمر می دهد، به این معنا می باشد که پیوند متقابل «کراس لینک» در پلیمر به وجود می آید که باعث افزایش قطر می شود و تحت قرار گرفتن حرارت مشخص به قطر اولیه ، اندازه قبل از تشعشع برمی گردد. شیرینگ های حرارتی هر کدام ضریب جمع شوندگی خاص خودشان را دارند که به نسبت منقبض شدن شیرینگ حرارتی بعد از قرار گرفتن در برابر حرارت در قیاس با اندازه انبساط آن است.
سایزهای مختلف وارنیش های حرارتی برای قطر خاصی از کابل یا شینه در نظر گرفته شده است. محکم و کیپ شدن روکش حرارتی روی وسیله مورد نظر ، پس از جمع شدن کامل روکش، تبادل گرمایی مناسبی را بین شیء و هوا ایجاد می کند.
شیرینگ یا وارنیش حرارتی را با استفاده از چه وسیله ای حرارت می دهیم؟
حال که متوجه شدیم وارنیش حرارتی چه می باشد، با وسیله ای استاندارد که برای حرارت دادن می باشد، آشنا می شویم. در حالت کلی با حرارت آتش می توان وارنیش حرارتی را در معرض گرما قرار داد تا جمع شود ولی وسیله مورد استفاده جهت این کار استفاده از سشوار صنعتی می باشد.
سشوار صنعتی چه وسیله ای می باشد؟
سشوار صنعتی یک وسیله همانند سشوار معمولی می باشد که توان بیشتری دارد و حرارت فوق العاده بالایی دارد. دمایی که سشوار صنعتی تولید می کند بین 50 تا 760 درجه سانتی گراد می باشد.
اجزای تشکیل دهنده این سشوارها موتور و المنت می باشد . روش کار سشوار به این شیوه است که گرما توسط المنت تولید می شود و انتقال این گرمای تولید شده توسط موتور انجام می شود. سشوارهای صنعتی قابلیت تنظیم میزان باد و گرما را دارند. کاربرد این سشوارها در گرم کردن لوله های پلاستیکی، کندن روکش، شیرینگ کردن در صنعت بسته بندی، خشک کردن و رنگزدایی ، می باشد.
مزیت این سشوارها این است که شعله آتش تولید نمی کنند زیرا شعله مستقیم به کار آسیب وارد می کند و موجب آتش سوزی می شود. این سشوارها با توجه به قدرت، نیاز شما را رفع می کنند و کاربرد به خصوص خود را دارند. از کاربردهای سشوار صنعتی حذف رنگ از روی دیوارها می باشد به این شیوه که با برخورد باد گرم با دیوار، رنگ به راحتی از دیوار کنده می شود .
در حالت کلی سشوار صنعتی ابزاری پرکاربرد در زمینه صنعت است که استفاده های زیادی در صنف های مختلف مثل نجاری، رنگ کاری و بسته بندی دارد.
تصویر زیر یک سشوار صنعتی را نمایش می دهد:
نحوه نصب وارنیش حرارتی به چه صورت می باشد؟
جهت استفاده از وارنیش ابتدا یک وارنیش که سایز درستی داشته باشد و با قطعه مورد نظر متناسب باشد را انتخاب می کنیم، وارنیش های حرارتی در سایزهای مختلفی وجود دارند. هنگامی که بخواهیم وارنیش حرارتی مثلاً روی کابل نصب کنیم باید سایز وارنیش با سایز کابل متناسب باشد .
در صورتی که سایز وارنیش از سایز کابل بزرگتر باشد بعد از حرارت دادن ، وارنیش به صورت مناسب و محکم روی کابل قرار نمی گیرد و سبب ایجاد لغزش وارنیش می شود. بعد از انتخاب سایز مناسب وارنیش، آن را دور وسیله مدنظر (کابل، شینه یا قطعه مدنظر) قرار می دهیم. اگر وارنیش به صورت نواری باشد، آن را دور وسیله مدنظر می پیچیم پس از آن با استفاده از سشوار صنعتی و یا آتش آن را گرم می کنیم و می بینیم که وارنیش شروع به منقبض شدن می کند. در این عمل قطر وارنیش کم می شود ولی طول وارنیش تغییری نمی کند و لزومی ندارد که بلندتر از اندازه مورد نیاز در نظر بگیریم.
آیا با انواع وارنیش های نسوز آشنایی دارید؟
وارنیش های نسوز در انواع مختلف وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
وارنیش نسوز فایبرگلاس:
وارنیش نسوز با نخ فایبرگلاس بافته شده است و پس از آن یک ورقه لاستیکی از جنس سیلیکون جهت ایجاد مقاومت حرارتی و کششی بیشتر به صورت کاور قرار گرفته است و تا درمای300 درجه سانتی گراد را تحمل می کنند.
وارنیش نسوز فایبرگلاس بافته شده از جنس الیاف فایبرگلاس کلاسE جهت مقاومت در برابر حرارت تا دمای 450 سانتی گراد مناسب می باشد. این نوع وارنیش ها برای حفاظت شیلنگ سیلیکونی، کابل برق و انواع کابل ها مناسب می باشد.
وارنیش نسوز فایبرگلاس دارای درز نمی باشد، از این جهت در مقابل فشار داخلی مقاومت و کشش زیادی را دارد. عملکرد وارنیش تحت فشار همانند بدن کوسه می باشد. مهم ترین و اصلی ترین ویژگی وارنیش نسوز این است که بعد از آتش گرفتن در مدت زمان کم و کمتر از 10 ثانیه خاموش می گردد و دچار آتش سوزی نمی شود.
وارنیش نسوز سیلیکون:
وارنیش سیلیکون فایبرگلاس که دارای پوشش لاستیک سیلیکونی می باشد و از وارنیش فایبرگلاس در مقابل سایش مقاوم تر است و در برنامه های کاربردی سنگین مناسب است که به ویژگی های مکانیکی و الکتریکی نیاز دارند. ویژگی این نوع وارنیش ها از جمله خواص مکانیکی و قدرت دیالکتریک بالا آنها را برای استفاده در برنامه های کاربردی همانند حفاظت از کاور بوشینگ ترانسفورماتورها، جداسازی ترکیب کنندهها، سیم کشی منبع تغذیه و درپوش سیم پیچ موتور، مناسب کرده است. این نوع وارنیش مقاومت بالایی در برابر بیشتر اسیدها، قلیایی ها، سفید کننده ها دارد. از ویژگی های دیگر این وارنیش مقاومت بالا در برابر سایش است.
آیا از کاربردهای وارنیش نسوز آگاهی دارید؟
از کاربردهای وارنیش نسوز: تولید شیلنگ، استفاده در صنعت حمل و نقل(هوافضا، راه آهن ، تجهیزات سنگین و وسایل نقلیه)، استفاده در صنعت فلزات، آهن و فولاد، استفاده در سیم کشی، شیلنگ وکابل حفاظت حرارت و شعله، عایق و حرارتی می باشد. وارنیش نسوز فایبرگلاس می تواند شعله آتش و حرارت را حداقل برساند. این محصول عموماً به صورت گسترده در خودرو، ماشین آلات، لوازم الکتریکی، مراقبتهای پزشکی، دستگاه نوشیدنی، قهوهجات، محصولات آرایشی بهداشتی و تجهیزات نورپردازی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
از دیگر کاربردهای وارنیش حرارتی موارد زیر را می توان بیان کرد:
۱.جلوگیری از اکسید شدن و خورده شدن در مواقعی که دو هادی غیر همنام باشند.در مواقعی که با حذف اکسیژن هوا این امر اتفاق نیافتد.
2.کاربرد دیگر، عایق سازی قسمت های برق دارجهت راحتی کارتکنسین و بهره برداری راحت تر کار می باشد.
3.جلوگیری کردن از نفوذ رطوبت و گرد و خاک و اجسام خارجی
4.جلوگیری کردن از آسیب دیدن روکش کابل در موقع بروز عیب در کابلشو. دمایی که از عبور جریان ایجاد می شود با استفاده از روکش حرارتی قابل کاهش دادن است. البته این اتفاق بیشتر در کابلشوهای غیراستاندارد رخ می دهد.
5. در موقع آتش سوزی استفاده از روکش حرارتی مناسب باعث کنترل آتش می شود. این کار به واسطه تولید دود انجام می شود.
6.عایق کردن اتصالات و شینه ها (بارس بارها) جهت کم کردن فاصله حریم فاز به فاز و فاز به زمین
7.تعمیر کردن عایق سیم ها و کابل ها
8.دسته سیم ها وشینه ها بر حسب رنگ کد گذاری می شوند
9. عنوان لیبل حول سیم، کابل، و لوله استفاده می شوند
10.حفاظت کردن از مکانیکی اجسام (مانند لوله ها) برای بهتر شدن عملکرد آنها در برابر فرسایش (زنگ زدگی و خوردگی ناشی از رطوبت، مواد شیمیایی و تغییرات آب و هوایی)
11.زیبا کردن و رنگ بندی کردن اجسام گوناگون با توجه به سطوح صاف، و متنوع بودن رنگ شیرینگ ها
نحوه استفاده از وارنیش حرارتی به چه صورت می باشد؟
همانطور که گفتیم روکش حرارتی استفاده های زیادی دارد و فقط جهت محافظت کابل در برابر سایش، مواد شیمیایی، آب و هوا نمی باشد. از استفاده های دیگر وارنیش حرارتی بسته بندی، دسته بندی و آسیب دیدن هر وسیله ای می تواند باشد. با یک حرارت کم می توان کاهش اندازه این وارنیش های حرارتی را مشاهده کرد. اگر با انجام چگونگی این روش آشنایی ندارید ادامه مطالب را مطالعه فرمایید.
اولین نکته این است که شما به یک حرارت کوچک که با استفاده از سشوار حرارتی یا شعله کوچک ایجاد می شود، نیاز دارید. دقت داشته باشید که حرارت موجب سوختن روکش حرارتی نشود.
ایمنی را رعایت کنید ، دقت کنید که هنگام کار با آتش مراقب باشید که موجب آسیب به خودتان و آتش سوزی نشود. برای جلوگیری از بروز حادثه از لوازم ایمنی مانند عینک محافظ، ماسک، دستکش و لباس مناسب استفاده کنید که از بروز اتفاق ناگوار جلوگیری کنید.
مرحله اول
چه زمانی انقباض در روکش حرارتی به وجود می آید. با ایجاد یک گرمای کوچک به سطح روکش حرارتی انقباض صورت می گیرد. چگونه سایز مناسب روکش را تشخیص دهیم. برای انجام عایق بندی مناسب سایز روکش حرارتی مهم است.
این دو مورد را در نظر داشته باشید ؛ قطر روکش قبل از منقبض شدن و بعداز آن، که باید با سطحی که می خواهد عایق بندی شود متناسب باشد.
قطر روکش بعد از حرارت، از قطر قسمت عایق بندی شده کوچکتر می باشد. قبل از حرارت دیدن در ناحیه عایق بندی شده قرار می گیرد.
مرحله دوم
وقتی که روکش مناسب با سایز کابل آسیب دیده را انتخاب کردید، باید روکش را برش دهید به صورتی که به میزان 1.5 سانتی متر از هر طرف بیشتر باشد تا همه قسمت های کابل آسیب دیده به طرز مناسبی پوشش داده شود. این نکته را به یاد داشته باشید که طول روکش چند درصدی در طی این روند حرارتی کاهش می یابد.
مرحله سوم
بعد از اینکه وارنیش حرارتی را برش دادیم و در محل آسیب کابل با پوشش مناسب قرار گرفت ، باید حرارت دادن را شروع کنیم . قبل از این کار حرارت مناسب جهت وارنیش را با حرارت سشوار صنعتی تنظیم کنید. گفتیم که استفاده از شعله روش امنی نیست زیرا باعث آسیب دیدن و آتش سوزی می شود و شعله یکنواختی را ندارد . استفاده از سشوار حرارتی هزینه زیادی را در برندارد.
مرحله چهارم
در موقع پوشش یک کابل بلند با وارنیش حرارتی از همان ابتدا حرارت دادن را انجام دهید. تا از عدم وجود حباب روی کار مطمئن شوید و تمام کار را به صورت یکنواخت حرارت دهید. پس از اتمام کار حرارت دادن و منقبض شدن روکش ، اجازه دهید روکش خنک شود.
در هنگام نصب وارنیش حرارتی رعایت چه نکاتی الزامی است؟
میزان گرما باید کنترل شده باشد. گرمای کنترل نشده موجب جمع شدن ناهمگون، آسیب دیدن فیزیکی، خراب شدن روکش حرارتی می شود. لذا سعی کنید از شعله مستقیم برای حرارت دادن استفاده نکنید و از سشوارهای صنعتی که حرارت قابل تنظیم دارند ، استفاده کنید.
اگر قرار است طول زیادی از کابل را توسط وارنیش حرارتی پوشش داده شود، روند نصب باید از یک سر آغاز شود و به آرامی تا سر انتهایی آن ادامه یابد. جهت اطمینان از جمع شدگی یکنواخت و بدون وجود حباب هوا، کابل مورد نظر را در موقع حرارت دیدن ، بچرخانید.
روکش حرارتی باید به صورت یکنواخت و یکسان ،هم از طول و هم قطرش ، در معرض حرارت قرار گیرد. تا روکش به طور یکنواخت انقباض پیدا کند و از لحاظ ظاهری با جسمی که پوشش داده ایم، سازگاری داشته باشد. برای جلوگیری کردن از وجود تنش فیزیکی، سشوار صنعتی یا منبع حرارتی را بعد از انقباض از وارینش دور نگه دارید تا وارنیش به آرامی خنک شود.
شعله یا منبع حرارتی باید دائماً در حال چرخش باشد تا از سوختن روکش جلوگیری به عمل آید.
برای پوشش دادن شینه هایی که به شکل مستطیل هستند، باید قسمت روکش که در مجاورت لبه ها هستند ، در ابتدا حرارت داده شود. انجام این کار باعث یکنواختی بیشتر ضخامت روکش حرارتی دور شینه می شود.
دمای تقریبی جهت انقباض کامل شیرینگ های حرارتی ؛ ۱۲۰ + درجه می باشد . دقت کنید که حرارت بالای 315 درجه سانتی گراد باعث سوختن روکش می شود.
مشاهده برجستگی و فرورفتگی ها روی سطح شیرینگ در هنگام حرارت دادن عادی می باشد. این موضوع با ادامه حرارت دادن به صورت یکنواخت از بین می رود.
حرارت دادن را باید بعد از محو برجستگی ها و فرورفتگی ها، و یا هنگامی که روکش به صورت کاملاً یکنواخت به دور شیء جمع شد، متوقف کرد.
در جابه جا کردن شینه های روکش شده بلافاصله بعد از نصب روکش ها ، باید دقت شود. روکش هایی که حرارت دیدن آنها تازه تمام شده ، بسیار نرم و در معرض آسیب فیزیکی هستند.
در لحاظ امینی هنگام کار با شعله و دمای بالا باید نکاتی را رعایت کرد و با احتیاط کامل و تجهیزات کار را شروع کرد. محیط کار نیز باید به تهویه مناسب مجهز باشد.
نحوه انتخاب وارنیش حرارتی مناسب به چه صورت می باشد؟
برای انتخاب صحیح سایز وارنیش حرارتی جمع شوند؛ حتماً باید قطر داخل تیوب جمع شده (شرینگ شده)، چسبندگی کامل کابلی که می خواهیم روکش دهیم و تیوب حرارتی ، فراهم شود. این نتیجه وقتی به دست می آید که تیوب بین 20% تا 80% ظرفیت کامل جمع شوندگی خود ، کوچک شود.
مثال شماره 1:
در نظر بگیرید قصد داریم کابلی دارای قطر 10 میلیمتر را با وارنیش حرارتی با ضریب جمع شوندگی 3:1 پوشش دهیم. طبق تئوری گفته شده دو سایز 24.8 میلی متر و 12.4 میلی متر مناسب خواهند بود. زیرا قطر کابل در نظر گرفته شده در بازه جمع شوندگی هر دو سایز قرار می گیرد. اما طبق استاندارد و دستورالعمل، سایز 12.4 مناسب ترمی باشد.
مثال شماره 2:
در نظر بگیرید قصد داریم کابلی به قطر 5 میلی متر را با وارنیش حرارتی جمع شونده (شرینگ حرارتی) با ضریب جمع شوندگی2:1 پوشش دهیم. سایزهای 6.4 و 9.5 میلی متر برای این کابل مناسب خواهند بود؛ زیرا قطر کابل 5 میلی متر می باشد و در بازه جمع شوندگی هر دو سایز فوق قرار می گیرد؛ اما طبق دستورالعمل بالا، سایز 6.4 مناسب تر می باشد.
مثال کامل وارنیش های حرارتی
ظرفیت انقباض (Shrinkage capacity) وارینش های حرارتی با توجه به ضریب انقباضShrinking ratio))آن از روش زیر محاسبه می شود:
بیشترین و کمترین انقباض تیوب ( که قطر کابل می بایست در این بازه قرار گیرد) از طریق روش زیر محاسبه می شود:
بیشینه انقباض =(Max shrinking 80%) (ظرفیت انقباض×0.8)+ حداقل قطر انقباض
کمینه انقباض = (Min shrinking 20%)(ظرفیت انقباض×0.2)+ حداقل قطر انقباض
نمونه هایی از وارنیش های مصرفی کدام هستند و دارای چه مشخصات و ویژگی هایی هستند؟
نمونه هایی از شیرینگ حرارتی و نوارهای حرارتی که پرمصرف و در بازار از محبوبیت برخوردار هستند را در ادامه برای شما آورده ایم. تا در صورت نیاز به این وارنیشک ها خواندن این مطلب راهنمای خوبی برای شما جهت خرید وارنیش باشد. در هنگام خرید وارنیش باید به مشخصات آن و ویژگی هایی که دارد توجه لازم را داشته باشید، تا محصول بهترین کاربرد را برای شما داشته باشد. نمونه هایی از وارنیش های حرارتی عباتند از:
۱- وارنیش حرارتی تک لایه جهت استفاده عمومی (SGP)
الف) توضیحات:
وارنیش های حرارتی تک لایه جهت استفاده عمومی می باشند و از ماده پلی الفین پیوند-متقابل «کراس لینک» شده تولید می شود. این ماده دارای انعطاف و مستحکم در برابر پاره شدن می باشد، در برابر حل شدن مقاومت بالا دارند و بسیاری خواص عایقی دیگر را دارند.
این شیرینگ های حرارتی به آسان با استفاده از روش های حرارت دهی مثل سشوار صنعتی در دمای 120+ درجه سانتی گراد جمع می شود، دور جسم مورد نظر پوشش آنها مستحکم می شود. این شیرینگ ها دارای ضریب جمع شوندگی 2 به 1 (2:1) هستند،
داشتن این ضریب به این معنی می باشد که قطر شیرینگ پس از حرارت مناسب، به نصف قطر اولیه کاهش می یابد. قیمت این شیرینگ ها بسیار پایین است. با توجه به خاصیت عمومی این شیرینگ های حرارتی تک لایه، به عنوان شیرینگ با کاربرد عمومی شناخته می شوند و از این جهت، این شیرینگ ها، شیرینگ حرارتی مورد استفاده عموم هستند.
این نوع شیرینگ حرارتی، مصرف بالایی در هادی هایی که ولتاژ پایین دارند (تا 1000 ولت) برای اهدافی مانند عایق بندی ، عایق کاری سیم ها، کابلشو، شینه مسی . کد بندی فازها (کابل ها، شینه های تابلوهای فشار ضعیف،...) و همینطور علامت گذاری هادی های زمین یا خنثی (از شیرینگ رنگ سبز و زرد به صورت تلفیقی استفاده می شود) را دارا می باشند. استفاده متداول این نوع شیرینگ ها برای دور اجسام دیگر مثل لوله ها برای محافظت مکانیکی جسم، برچسب گذاری و یا فقط برای زیباتر شدن ظاهر و رنگی کردن اجسام، می باشد. با توجه به اینکه این نوع شیرینگ ها کاربرد زیادی دارند در رنگ های متنوع عرضه می شوند. مدلی هایی که در رنگ مشکی عرضه می شوند، مقاومت بالایی در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) دارد.
ب) مشخصات:
- مواد تشکیل دهنده: پلی الفین منعطف، مقاوم در برابر شعله، در صورت حریق خودش خاموش می شود، پیوند-متقابل «کراس لینک» شده
- درجه حرارت لازم: ۴۵ –درجه سانتی گراد الی ۱۲۵ + درجه (رنگ شفاف: ۴۵ –درجه سانتی گراد الی ۱۰۵ + درجه)
- اشتعال پذیری شیرینگ: ضد شعله، مطابق با استاندارد۱ UL VW - (600 ولت، ۱۰۵ + درجه سانتی گراد) (کلیه رنگ ها به جز رنگ شفاف)
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی: ۷۰ + درجه سانتی گراد
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی کامل: ۱۲۰ + درجه سانتی گراد
- دارای ضریب جمع شوندگی: ۲:۱ (۵۰% جمع شوندگی در محور عرضی)
- از موسسه Underwriters Laboratory آمریکا دارای استاندارد ۲۲۴UL (به شماره ثبت E 203950) می باشد
- ضوابط Sony و RoHSسازگار می باشد
- بسته بندی: رول شده حول قرقره مقوایی
- رنگ: مشکی، شفاف، قرمز، زرد، آبی، سبز، سفید، زرد و سبز تلفیقی (ارت)
2 – وارنیش حرارتی دو لایه (چسب دار) (D3TF)
الف) توضیحات:
شیرینگ های حرارتی دولایه (چسب دار) ویژگی هایی مشابه با شیرینگ های حرارتی تک لایه مورد استفاده عمومی دارند، با این تفاوت که این شیرینگ های حرارتی، به یک لایه چسب حرارتی که ضد آب می باشد ، آغشته است و در داخل بدنه شیرینگ روغن وجود دارد. هنگامی که شیرینگ را حول یک جسم قرار می دهیم و آن را حرارت می دهیم، علاوه بر جمع شدگی شیرینگ ، حرارت موجب روان شدن چسب داخل شیرینگ می شود و به اصطلاح موجب آب بندی کامل فاصله بین شیرینگ حرارتی و جسم پوشش داده می شود.
این چسب از نفوذ هوا، گرد وغبار و رطوبت به داخل شیرینگ، جلوگیری می کند. با در نظر گرفتن این ویژگی، از این نوع شیرینگ ها عموماً برای دسته بندی و آب بندی دسته سیم ها (که در تولید لوازم الکتریکی، لوازم خانگی، صنایع نظامی، خودرو،...کاربرد دارد)، عایق کاری اتصالات سیم و کابل، تعمیر کردن شیرینگ های آسیب دیده سیم، عایق کاری محل برخورد سیم و کایل و اتصالات آن، بهره گرفته می شود. با توجه به اینکه این شیرینگ ها در رنگ های مختلف تولید می شوند ، استفاده از این شیرینگ ها برای آب بندی کامل و دسته بندی و جهت کد گذاری سیم ها براساس رنگ ، کاربرد دارد. مدلی هایی که در رنگ مشکی عرضه می شوند، مقاومت بالایی در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) دارد.
میزان ضریب جکع شوندگی این شیرینگ ها در اندازه استاندارد 3 به 1 (3:1) می باشد، این ضریب به این معنی است که قطر شیرینگ پس از حرارت ، مقدار یک سوم حجم اولیه آن می شود. قابل ذکر است شیرینگ های دولایه (چسب دار) با میزان ضریب جمع شوندگی ۲:۱ و ۴:۱ نیز عرضه می شوند.
ب)مشخصات:
- مواد تشکیل دهنده: پلی الفین منعطف، مقاوم در برابر شعله، در صورت حریق خودش خاموش می شود، پیوند-متقابل «کراس لینک» شده، دارای چسب حرارتی ضد آب و آغشته به روغن
- درجه حرارت لازم: ۴۵ -درجه تا ۱۲۵ + درجه سانتی گراد (رنگ شفاف: ۴۵ -درجه سانتی گراد تا ۱۰۵ + درجه)
- اشتعال پذیری (بدون چسب): مطابق با استاندارد۱UL VW - (600 ولت، ۱۰۵ + درجه سانتی گراد)
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی: ۸۰ + درجه سانتی گراد
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی کامل: ۱۱۰ + درجه سانتی گراد
- میزان ضریب جمع شوندگی: ۳:۱ (۶۵%میزان جمع شوندگی در محور عرضی)
- با ضوابط Sony و RoHS سازگار می باشد
- از موسسه Underwriters Laboratory آمریکا (به شماره ثبت ۲۰۳۹۵۰) دارای استاندارد ۲۲۴UL می باشد
- بسته بندی: رول شده حول قرقره مقوایی یا شاخه های یک متری که به میزان قطر شیرینگ حرارتی بستگی دارد
- رنگ: مشکی
3- وارنیش حرارتی دو لایه (چسب دار) ضخیم (D3MF)
الف) توضیحات:
شیرینگ های حرارتی دولایه چسب دار ضخیم دارای یک لایه چسب حرارتی هستند که ضد آب و روغن می باشد که در داخل بدنه شیرینگ قرار گرفته است. پس از آن جسم را داخل شیرینگ قرار دادیم و حرارت دادیم، علاوه بر جمع شدگی وارنیش، حرارت باعث روان شدن چسب داخل وارنیش می شود و چسب روان می شود که سبب آب بندی فاصله بین شیرینگ و جسم می شود. این چسب از ورود عواملی مثل هوا، رطوبت و گردوخاک به دورن شیرینگ جلوگیری می کند.
این شیرینگ ها دارای ضخامتی بیشتر از شیرینگ های دولاسه هستند، به همین جهت استفاده از آنها دز عایق کردن کابل های اتصال فشار ضعیف، مانند مفصل فشار ضعیف جهت عایق کردن رابط متصل کننده دو سر کابل و جایگزین کردن غلاف نهایی کابل با آن و سرکابل فشار ضعیف جهت عایق کردن و آب بندی فاصله کابل و کابل شو و جایگزین کردن غلاف نهایی کابل رایج می باشد. رنگ مشکی این نوع شیرینگ ها مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) است.میزان ضریب جمع شوندگی این شیرینگ ها 3 به 1 (3:1) است. این میزان یعنی پس از حرارت مناسب به شیرینگ، قطر شیرینگ یک سوم قطر اولیه می باشد.
ب) مشخصات:
- مواد تشکیل دهنده: پلی الفین انعطاف پذیر مقاوم در برابر شعله، در صورت حریق خودش خاموش می شود، پیوند-متقابل «کراس لینک» شده آغشته به چسب حرارتی ضد آب و روغن
- درجه حرارت کاری: ۴۵ –درجه تا ۱۲۵ + درجه سانتی گراد (رنگ شفاف: ۴۵ –درجه تا ۱۰۵ + درجه سانتی گراد)
- اشتعال پذیری شیرینگ (بدون چسب): مطابق با استاندارد ۱UL VW- (ششصد ولت، ۱۰۵ + درجه سانتی گراد)
- دمای مورد نیاز جهت حداقل جمع شوندگی: ۸۰ + درجه سانتی گراد
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی کامل: ۱۱۰ + درجه سانتی گراد
- ضریب جمع شوندگی: ۳:۱ (۶۵% جمع شوندگی در محور عرضی)
- سازگار با ضوابط Sony و RoHS
- بسته بندی: شاخه های یک متری
- رنگ: مشکی
4- وارنیش حرارتی باس بار (فشار متوسط) (BB10, BB20,BB36)
الف) توضیحات:
شیرینگ حرارتی باس بار (فشار متوسط) ساخته شده از پلی الفین پیوند-متقابل«کراس لینک» می باشد. ویژگی اصلی این نوع شیرینگ ها ، خاصیت عایقی بسیار زیادشان می باشد. این شیرینگ ها برای عایق کاری کردن انواع شینه ها (باس بار) که به صورت مستقیم یا خمیده مسی یا آلومینیومی (در شکلهای مختلف به صورت مستطیل، مربع، دایره می باشند) هستند و در سطح ولتاژ بالای یک کیلو وات که فشار متوسط می باشد استفاده می شوند. به این دلیل که این شیرینگ ها مستحکم هستند و ضخامت مناسبی دارند ، بر روی شینه های پیچ و مهره شده نیز نصب می شوند. شکل این شیرینگ ها لوله ای و به صورت بسته می باشد لذا برای استفاده از آنها قبل از متصل کردن باس بار ها به همدیگر امکان پذیر می باشد.
این نوع شیرینگ ها برای عایق کاری کردن شینه های در سه نوع گوناگون عرضه می شوند که عبارتند از: جهت باس بارهای تا 10 کیلو ولت BB10 ، تا 20 کیلو ولت BB20، تا 36 کیلو ولت BB36. در برابر تماس و برخورد کردن حشرات و موجودات زنده که در بعضی مواقع امکان تماس دو فاز برهنه از شیرینگ را موجب می شود، عرضه شده اند. علاوه بر ضخامت ، اختلاف این سه نوع مدل شیرینگ در مواد اولیه به کار رفته و افزودنی های آن می باشد. علاوه بر داشتن خاصیت عایقی، دیگر ویژگی شیرینگ حرارتی باس بار، امکان کم کردن حریم فاز به فاز و فاز به زمین، و در نهایت کم شدن حد فاصل بین شینه ها و کوچک تر شدن تابلو ها را امکان پذیر می کند.
برای کم کردن فاصله حریم استفاده از شیرینگ حرارتیBB63 و برای کم کردن فاصله به مقدار محدودتر شیرینگ های حرارتی BB20 و BB10 استفاده می گردد. که به ولتاژ باس بار و میزان کاهش حدفاصل حریم لازم بستگی دارد. رنگ استاندارد برای این نوع شیرینگ ها، قرمز مایل به قهوه ای می باشد.
ب) مشخصات:
- مواد تشکیل دهنده: پلی الفین انعطاف پذیر، مقاوم در برابر شعله، در صورت حریق خودش خاموش می شود ، پیوند-متقابل «کراس لینک» شده
- درجه حرارت لازم: ۵۵ –درجه سانتی گراد تا ۱۲۵ + درجه
- میزان اشتعال پذیری: بیشتر از ۲۸ (ایندکس اکسیژن)
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی: ۸۴ + درجه سانتی گراد
- حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی کامل: ۱۲۰ + درجه سانتی گراد
- ضریب جمع شوندگی: BB10 2.5:1 (شصت درصد جمع شوندگی در محور عرضی)
- ضریب جمع شوندگی BB36 و BB20 2:10 (پنجاه درصد جمع شوندگی در محور عرضی)
- بسته بندی: رول حول قرقره مقوایی
- رنگ: قرمز متمایل به قهوه ای
5 – نوار حرارتی باس بار (فشار متوسط) (BBT)
الف) توضیحات:
نوار حرارتی باس بار (فشار متوسط)، نوارهای حرارتی جهت استفاده عمومی برای عایق کردن می باشند. این نوع نوارها کاربردهای متداولی دارند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
- عایق کردن زاویه های باس بار ها (مثلا، خمیدگی های ۹۰ درجه) ، در صورتی که از روکش حرارتی استفاده کنیم، موجب جمع شدن هوا در آن می شود.
- عایق کردن باس بار هایی که قبلا نصب شده اند، و دیگر نمی توان استفاده از روکش حرارتی لوله ای دور آن استفاده کرد.
- عایق کردن محل برخورد باس بار ها با یکدیگر که در این موارد نمی توان از روکش های حرارتی بهره برد .
- عایق کردن اتصالات و اجسام در شکل های هندسی خاص
- تعمیر کردن روکش حرارتی لوله ای آسیب دیده دور باس بار
- تعمیر کردن غلاف بیرونی کابل آسیب دیده (آپارات کابل)
- محافظت از لوله های فلزی در برابر زنگ زدگی
سطح داخلی نوار حرارتی باس بار به چسب آغشته می باشد. پس از پیچیدن نوار به دور شینه، و یا لوله، باید نوار حرارتی را حرارت دهیم. با حرارت دادن به نوار حرارتی علاوه بر جمع شدگی و منقبض شدن نوار حرارتی ب اندازه 30% دور جسمی که پوشش داده ایم، چسب درون نوارهای روان شده که باعث متصل شدن لایه های نوار به یکدیگر می شود. چسبی که نوار دارد به اجسام و نوار ها نمی چسبد و فقط حلقه های نوار را به یکدیگر متصل می کند. در واقع مانع از عبور عواملی چون هوا، رطوبت، و گرد و غبار به داخل جسمی که پوشش داده ایم می شود. از این رو، آب بندی و عایق کاری جسم به صورت کامل انجام می شود و این مزیت را نیز دارد که امکان حذف نوار پس از نصب بدون اینکه اثری از آن باقی بماند ، وجود دارد.
تعداد لایه های نوار حرارتی که روی هم می پیچیم، بستگی به ولتاژ جسم مورد عایق بندی دارد و متغیر می باشد. عموماً نوارها با 75% پوشش دور جسم برای عایق کاری تا میزان ولتاژ 10 کیلو ولت پیچیده می شوند .
اما در صورتی که سه دور پیچیدن روی یکدیگر انجام شود ،امکان عایق کردن شینه تا میزان ولتاژ 36 کیلو ولت امکان پذیر می باشد. این نوارهای حرارتی دارای چهار عرض متفاوت می باشند. عبارتند از؛ عرض های 25 میلیمتری و 50 و 75 میلیمتری و عرض 100متری. 25 میلیمتری برای عایق کردن شینه های کوتاه و 50 و 75 برای مصرف عمومی که پرکاربردترین نیز می باشد و عرض 100 میلیمتری برای عایق کردن شینه های بلند استفاده می شود .
ب) مشخصات:
مواد تشکیل دهنده: پلی الفین منعطف، مقاوم در برابر شعله، در صورت حریق خودش خاموش می شود ، پیوند-متقابل «کراس لینک» شده
درجه حرارت لازم: ۵۵ –درجه سانتی گراد تا ۱۰۵ + درجه
حداقل دمای مورد نیاز جهت جمع شوندگی کامل: ۱۰۰ + درجه سانتی گراد
درصد جمع شوندگی: بیشتر از ۳۰%
بسته بندی: بسته بندی در رول های ۵ متری می باشد
رنگ: قرمز متمایل به قهوه ای
از توجه شما به این مقاله نهایت تشکر را داریم و امیدواریم که مطالب فوق برای شما سودمند واقع شود .