مقاله ای که امروز قرار است برای شما عزیزان مورد بررسی قرار دهیم در خصوص وارنیش پایه آب است.
وارنیش ماده ای است که لایه ی پوششی شفاف و شیشه ای مانند را ایجاد می کند و برای انواع سطوح مثل سرامیک، چوب، سفال، خمیر پلیمری، شیشه و... می توان از آن استفاده کرد در این مقاله بیشتر درمورد وارنیش پایه آب خواهیم گفت همراه ما باشید.
در ادامه می خواهیم به تعدادی از سوالاتی که شما عزیزان در این خصوص پرسیده بودید پاسخ دهیم:
آیا از کاربردهایی که وارنیش دارد مطلع هستید؟
آیا به غیر از وارنیش محصول دیگری برای جلا بخشیدن به سطوح می شناسید؟
هنگام استفاه از وارنیش و دیگر محصولات مشابه چه نکاتی ایمنی را باید رعایت کرد؟
آیا نوع ماده ای که به کار می برید می تواند در تاثیرپذیری آن موثر باشد؟
کدام یک از مواد پوشش دهنده ی بر پایه ی آب هستند؟
علاوه بر وارنیش از چه مواد دیگری می توان برای جلا دادن به چوب استفاده کرد؟
نکات کلی که باید برای استفاده از پوشش دهنده ها دانست شامل چه مواردی است؟
آیا می توان از وارنیش در صنعت دندان پزشکی نیز استفاده کرد؟
وارنیش ها موادی هستند که مانند لعاب بر روی انواع سطوح مثل شیشه، چوب، سرامیک، خمیر پلیمری، سفال و ....می توان از آن استفاده کرد.
وارنیش موارد استفاده زیادی دارد مثلا در هنرهای دکوراتیو به جهت اینکه بتوان سطوح مد نظر را قابل شست و شو کرد یک لایه وارنیش به آن می زنند. طریقه ی استفاده ی آن اینگونه است که باید به سطوحی که مواد دکوراتیو دارند اجازه دهید تا کاملا خشک شوند سپس با یک قلموی مناسب که آغشته به وارنیش است روی سطوح را کاملا بپوشانید پس از اینکه وارنیش را به طور کامل روی سطح مورد نظر زدید، آن را در جایی به دور از گرد و غبار و آلودگی قرار دهید تا کاملا خشک شود. لازم به ذکر است که در طول خشک شدن از لمس کردن آن سطح خودداری کنید زیرا ممکن است باعث چین افتادن یا به جا ماندن اثر انگشت شما شود.
وارنیش های در دو مدل مات و براق در بازار عرضه می شوند که پایه آن ها آب یا تینر است. هنگامی کار با وارنیش های محلول در آب به اتمام رسید سریعا آن را با آب شست و شو دهید، چنانچه وارنیش شما با پایه تینر است برای شستن آن می توانید از تینر فوری یا محلول شوینده ی قلم مو استفاده کنید.
وارنیش یکی از محصولاتی است که برای جلا بخشیدن به انواع سطوح از آن استفاده می شود، ما در این مقاله می خواهیم برای شما مواد دیگری را معرفی کنیم که ممکن است برای شما کارایی داشته باشند از جمله این پوشش دهنده ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
واکس چوب
روغن بزرک
روغن چوب چینی یا تانگ
مخلوط روغن و وارنیش
شلاک
لاک الکل
از واکس چوب بیشتر در جهت پولیش مبلمان و یا سطوح این چنینی استفاده می شود، طریقه استفاده آن این گونه است که بعد از پرداخت چوب می توان یک لایه از آن را به طور یکنواخت روی سطح مورد نظر زد، واکس کارنوبا مناسب ترین نوع در بین انواع موجود است. بسیاری از افراد این پوشش را برای چوب مناسب نمی دانند.
این روغن در انواع مختلف در بازار موجود است، به نوع تصفیه نشده ی آن روغن بزرک خام گفته می شود بسیار کم اتفاق می افتد که برای پرداخت چوب از آن استفاده کنند، دلیل آن مدت زمان خشک شدنش است که زمان بر است. اما بعد ها نجاران به این نکته پی بردند که اگر روغن بزرک را بجوشانند هم می تواند ضخیم تر باشد و هم زودتر خشک شود.
این روغن را از دانه های درختانی به دست می آورند که در گذشته تنها در مناطق بومی آسیا رشد می کرد اما امروزه این درخت تقریبا در تمام دنیا قابلیت رشد دارد. این روغن در دو نوع تصفیه نشده و پلیمرایز شده موجود است که نوع اول خالص است و نوع دوم گرما دیده می باشد. گرمایی که به این چوب داده می شود به دو دلیل است اول اینکه دوام بیشتری پیدا می کند، دوم اینکه زمان کمتری برای خشک شدن می خواهد علاوه بر این احتمال برفک زدن نیز کاهش می یابد. مقاومت این روغن در برابر رطوبت بیشتر از روغن بزرک است و براق تر نیز هست. این نوع روغن همانند روغن بزرگ در چوب نفوذ پیدا می کنند، استفاده از آن ها بسیار راحت است.
همانگونه که اسمش پیداشت می توان فهمید که از ترکیب روغن و وارنیش به دست آمده است، این پوشاننده ویژگی های روغن و وارنیش را دارد مثلا مانند روغن می توان به آسانی از آن استفاده کرد و از لحاظ دوام نیز مثل وارنیش عمل می کند. اما به نسبت روغن های دیگر مدت زمان خشک شدنش بیشتر است. از مزایاس آن این است که پرداخت چوب با آن به سرعت انجام می شود. نمی توان میزان مشخصی از حفاظت این ماده برای چوب گفت زیراتهیه کنندگان هیچ گاه مقدار دقیقی از تناسب ترکیب روغن به وارنیش برای آن بیان نکرده اند.
برخی از مردم بر این باورند که شلاک حتما مایعی پوشش دهنده است و می توان آن را در رنگ فروشی ها پیدا کرد، اما اینگونه نیست شلاک هم یک نوع رزین طبیعی محسوب می شود که از ترشح حشره ای ماده بر روی درختان به دست می آید زیستگاه این حشره هند و تایلند است. ترشحات فوق به شکل پیله مانند در می آیند که پس از جمع آوری در الکل تقلیلی یا اتیل حل می شوند و در نهایت شلاک به وجود می آید.
بسیاری از نجاران به این موضوع پی برده اند که لاک الکل مناسب ترین ماده برای پرداخت چوب است. ویژگی های خوبی که این پوشش دهنده دارد می توان خشک شدن سریع آن و نفوذ پذیری بالای آن در بافت چوب اشاره کرد. که این ویژگی ها سبب می شود تا دوام چوب بالا رود. لاک الکل در انواع مختلف موجود است که هر یک خصوصیات مربوط به خود را دارند. پر طرفدار ترین نوع آن لاکالکل نیترو سلولز می باشد، مقاومت آن در برابر رطوبت متوسط است اما نسبت به گرما و بعضی از مواد شیمیایی واکنش نشان می دهد.
از معایب لاک الکل می توان به زرد شدن در مرور زمان اشاره کرد که البته برای آن راه حلی وجود دارد، با افزودن اکریلیک به لاک الکل از زرد شدن آن جلوگیری می کند، لازم به ذکر است که با افزودن آکریلیک خواص آن تغییری نمی کند بلکه براق تر هم می شود علاه بر آن زردی در بر نخواهد داشت.
پوشش های فوق که در قسمت قبل در خصوص آن ها توضیحاتی دادیم همگی پایه حل شونده هستند مانند وارنیش و لاک الکل که البته خواصی طبیعی دارند در نتیجه برای سلامتی انسان ضرری ندارند، قابلیت اشتعال زایی بالای دارند که برای کم کردن این قابلیت می توانید از آن دسته اتفاده کنید که پایه حلال اب هستند و خطرات احتمالی را کاهش می دهند.
روغن های خالص می توانند بهترین جایگزین برای وارنیش و لاک الکل های پایه آب باشند. این روغن ها را از منابع تجدیدپذیر به وجود می آورند در نتیجه حلال ندارند، با تمام این توصیفات باید بگوییم که هنوز هم دقت استفاده کردن از این مواد پیشنهاد می شود مثلا پس از اتمام کار پارچه ای را که به یکی از این پوشش دهنده ها آغشته شده را با احتیاط کامل دور بیاندازید.
شلاک هم می تواند یک جایگزین بسیار مناسب باشد به دلیل اینکه حلال آن اتیل الکل است که در اصل از تقطیر ذرت ایجاد می شود و بوی آزار دهنده ای نیز ندارد. هر یک از پوشش هایی که برای چوب به کار برده می شود در صورتی که خشک شود اگر با مواد عذایی تماس داشته باشد هیچ گونه خطری ندار یا سمی از خود تولید نمی کند.
پیشنهاد می کنیم که برای پرداخت چوب بهتر است از اسپری استفاده نکنید زیرا مقدار بسیار زیادی از آن از بین می رود علاوه بر آن حلال ها ی طبیعی در هوا آزاد می شوند، در نتیجه برای جلا بخشیدن به سطوح چوبی بهتر است از قلم مو و یا پارچه استفاده کنید این روش به نست اسپری کرده کاربردی تر وبهتر است اما زمان بیشتری نیاز دارد.
اگر قصد دارید پس از اتمام کار ظاهر چوب طبیعی باشد یا سطح آن عاری از هرگونه پستی بلندی باشد یا اینکه دوست ندارید پس از گذشت چندی شاهد زردی هایی روی سطح مد نظر باشید ما به شما وارنیش، واکس و روغن را پیشنهاد می کنیم زیرا از قدیم الایام نیز نجاران ماهر از این مواد استفاده می کردند،
این بدان معنا نیست که شلاک، لاک الکل و... پوشش مناسبی نیستند اما این نکته واضح است که استعمال این مواد به نسبت سخت از موادی مثل روغن و واکس است به همین جهت باید دقت داشته باشید که به هنگام استفاده لایه ی ضخیمی روی سطح مد نظر نزنید. تنها افزودن چند لایه به سطح چوب، برداشتن مواد اضافی با دستمال و دذ نهایت صاف کردن آن می توانید به چیزی که ذهنتان است برسید.
اگر قصد دارید تنها منافذ موجود در چوب را پر کنید و درخشندگی را در چوب بالا ببرید می توانید از پوشش دهنده هایی مثل وارنیش، لاک الکل و شلاک استفاده کنید این مواد سبب استحکام بیشتر چوب نیز خواهد شد دقت داشته باشید که این مواد برای کارهای حرفه ای مثل ایجاد سایه بسیار مهم می باشند. رنگ یا درصد نفوذیری می تواند دردسر ساز باشد،
برای اینکه چوب های روشن را تیره تر کنید استفاده از شلاک نارنجی و وارنیش فلونیک زرین پیشنهاد می شود که پس از خشک شدن شما تیره بودن و عمیق بودن بافت چوب را احساس می کنید. هدف اصلی از پرداخت چوب درخشان تر کردن سطح آن و نمایان کردن بافت چوب است در برخی دیگر از موارد پرداخت چوب تنها برای پوشاندن نواقص استفاده می شود. برای چوب هایی نظیرمروارید پرداخت چوب از شفافیت نهایی آن کم می کند.
لاک الکل های پایه حلال، روغن، شلاک، وارنیش های روغنی همگی به عمیق تر نشان دادن بافت چوب کمک می کنند، به دلیل نفوذ پذیری بالایی که دارند به عمق چوب نفوذ کرده و سبب درخشندگی دو چندان می شوند.
پوشش هایی که بر پایه ی آب هستند مثل وارنیش و لاک الکل حاوی مواد شامل شونده ای مثل اورتان، آلکید و آکریلیک می باشند که مواد آلوده کننده و اشتعال زای آن ها برداشته شده و آب را جایگزین آن ها کرده اند. برخی از مواد مثل رزین یا چسب حرارتی نمی توانند با آب مخلوط شوند در نتیجه برای این کار لازم است تا خواص شیمیایی آن ها دستکاری شود ترکیباتب شیمیایی این مواد پیچیدگی خاصی دارند. جلا دهنده ی هایی که پایه آن ها آب است به طور معمول از رزین آکریلیک(لاک الکل پایه آب) یا ترکیب آکریلیک اورتان(پلی اورتان پایه آب) هستند.
اضافه کردن اورتان به برخی از پوشش دهنده ها مثل لاک الکل سبب می شود تا در برابر خط و خش مقومت بیشتری از خود داشته باشد. همانند دیگر جلا دهنده های روغنی اورتان با پایه آب هم در برابر حرارت زیاد مقاوم نیست.
این نوع از روغن به تازگی وارد بازار شده است و مناسب چوب می باشد که با جدید ترین تکنولوژی ها تولید می شوند. از مزیت هایی که می توان برای روغن های گیاهی گفت این است که به راحتی می توان آن ها را به کاربرد، سرعت در اجرا بالا است، زمان کمی لازم دارد تا خشک شود. تقربا ده شرکت در ایران وجود دارند که وارد کننده ی این رنگ ها هستند.
اکثر روغن های گیاهی/پوششی برای چوب های شیمیایی مناسب نیستند، البته برای انسان هم هیچ ضرری ندارند. از آنجا که به راحتی می توان سطوح مختلف چوبی را با روغن های گیاهی رنگ کرد در نتیجه اکثر افراد بدون تجربه ی قبلی می توانند این کار را انجام دهند.
از لاک الکل نیز می توان برای رنگ سطوح چوبی استفاده کرد همانگونه از نام آن پیداست ترکیبی از لاک و الکل است، لاک موجود در آن از حشره ای که کوکوس نام دارد گرفته شده و در بازار به صورت پودر و پولک عرضه می شود. کوکوس از شیره درخت انجیر تغذیه می کند به همین خاطر مایعی قهوه ای رنگ را ترشح می کند. بهترین لاک در بین انواع موجود رنگی روشن متمایل به نارنجی دارد که اصطلاحا به آن شلاک نیز گفته می شود. حلالی که در این نوع لاک استفاده می شود الکل صنعتی است، حلال لاک های بی رنگ الکل سفید است.
از دیگر مواردی که می توان برای سطوح چوبی به کاربرد رنگ های دکوراتیو هستند، بیشترین استفاده ای که این رنگ ها دارند برای کارهای دست ساز است. این رنگ ها را می توان در نوشت افزار ها یافت که معمولا در بسته بندی های کوچک موجودند. به منظور استعمال رنگ دکوراتیو به هیچ تجربه ی پیشین نیازی ندارید تنها کافیست با سمباده زدن سطح چوب مورد نظر به رنگ زدن آن اقدام کنید.
روغن های طبیعی دست ساز یا سنتی یا روغن های گیاهی / صنعتی تفاوت هایی دارند که البته همه آن ها را می توان برای استفاده روی سطوح چوبی به کار برد. روغن های فوق را فراوری نمی کنند یعنی برای تولید آن ها فرمولاسیون خاصی وجود ندارد. لازم است بدانید که برای جلا بخشیدن به چوب می توانید از هر مایع یا واکسی که می خواهید استفاده کنید.
روغن دان کتان یا روغن بزرک یکی از پر کاربرد ترین نوع در میان انواع روغن هاست. بزرگترین معایب روغن های طبیعی ماندگاری چربی آن ها و همچنین زمان طولانی خشک شدن آن است. اگر به روغن بزرک دسترسی نداشته باشید روغن کنجد نیز می تواند گزینه ی مناسبی باشد که البته بیشتر از روغن بزرک در چوب نفوذ می کند اما قیمت آن به نسبت بیشتر است.
قبل از اینکه شروع به رنگ زدن کنید به طور کامل رنگ ها را هم بزنید.
دقت داشته باشید که برخی از رنگ ها را نباید برای مصارف بیرونی از آن استفاده کرد مثل رنگ اکریلیک.
بهتر است پی از رنگ آمیزی سطوحی که در فضای باز هستند حتما از وضعیت آبو هوا تا چند روز آینده مطلع شوید زیرا اگر خشک نشوند و رطوبت ببینند خراب می شوند.
بهتر است سطوحی را که خیس هستند پیش از رنگ آمیزی صبر کنید تا خشک شوند زیرا نتیجه دلخواه را نمی بینید.
اکثر رنگ ها به دما حساس هستند و واکنش نشان می دهند برای مثال رنگ اکریلیک باید در دمایی بین 10 تا 35 درجه روی سطوح اعمال شود.
اگر رطوبت نسبی تا 80 درصد را احساس کردید از رنگ آمیزی دست بکشید.
پس از اینکه کار رنگ آمیزی پایان یافت به سرعت ابزار آلات رنگ آمیزی را شست و شو دهید و سپس آن ها را در نفت، تینر یا هر ماده ای دیگر قرار دهید.
چنانچه رنگ بر روی لباس شما ریخته شد سریعا آن را با آب گرم و صابون بشوئید در غیر اینصورت پس از خشک شدن هرگز پاک نخواهند شد.
رنگ ها را در دمای مناسب قرار دهید تا دچار یخ زدگی نشوند.
تا کنون تمامی مطالبی که در خصوص وارنیش و موارد مشابه خوانده اید همگی برای سطوح مختلفی استفاده می شد که ما در زندگی روزمره با آن ها سرو کار داریم، شاید برایتان جالب باشد که وارنیش تنها برای اشیا به کار برده نمی شود و در صنعت دندان پزشکی نیز نوعی وارنیش را برای انجام یکسری کارها استفاده می کنند. در ادامه در این خصوص مطالبی را شرح می دهیم.
ماده ای است در دندان پزشکی که طاهری مایع مانند دارد که با فلوراید ساخته شده است، این ماده پس از اینکه با دندان ها تماس پیدا کنند فلوراید موجود در آن آزاد می شود. از مزیت هایی که دارد می توان به کاهش پوسیدگی دندان اشاره کرد. این ماده می تواند از 25 تا 75 درصد از پوسیدگی ها را کاهش دهد، چیزی حدود 30 سال است که وارنیش فلوراید در جهان به عنوان ماده ای برای جلوگیری از پوسیدگی دندان شناخته شده است.
وارنیش ها به صورت بسته بندی های یکبار مصرف عرضه می شوند. این ماده حتما باید توسط افراد مجرب و با مهارت استفاده شوند. طریقه استفاده ی آن این گونه است که پس از خشک کردن دندان ها دندانپزشک این ماده را روی دندان با استفاده از یک برس پخش می کند پس از اینکه با بزاق دهان تماس پیدا کند سفت می شود. از مزیت های آن می توان به کاربرد ایمن، آسان، بدون درد، بدون عارضه و همچنین بدون نیاز به هیچ گونه بی حس کننده ای اشاره کرد وارنیش فلوراید در یک جلسه توسط دندانپزشک انجام می شود.
در خصوص سن استفاده از این ماده لازم است بگوییم که هیچ مخدودیت سنی ندارد و تمامی افراد با هر سنی می توانند از آن استفاده کنند اما افرادی که علائم پوسیدگی در آن ها بیش از سایرین دیده می شود طبق دستور پزشک لازم است که جلسات بیشتری را برای مراجعه نزد دندانپزشک بروند.
از اینکه مقاله ما را انتخاب کردید نهایت تشکر را داریم. هدف از گردآوری مطالب فوق آشنایی بیشتر شما با موضوع مربوطه بود امیدواریم رضایت کافی را داشته باشید.